Mliečny tuk a jeho nezastupiteľná rola vo výžive vášho dieťaťa

Dojčenie predstavuje pre vaše bábätko tú najprirodzenejšiu a najlepšiu formu výživy, akú mu môžete dať. Výhradné dojčenie je dôležité najmä v prvých šiestich mesiacoch. Materské mlieko má totiž ideálne zloženie všetkých potrebných živín, a navyše bábätku poskytuje kľúčové obranné látky, ktoré ho pomáhajú chrániť pred najrôznejšími infekciami a alergiami.

Mliečny tuk a jeho nezastupiteľná rola  vo výžive vášho dieťaťa

Jednou z najdôležitejších živín prirodzene sa vyskytujúcich v materskom mlieku je mliečny tuk. Ten hrá kľúčovú rolu vo vývoji mozgu, imunitného systému a poznávacích funkcií. Mliečny tuk sa skladá z miliónov malých guľôčok s membránou, ktoré sú veľmi bohaté na esenciálne bioaktívne živiny. Práve to z neho robí tak silný zdroj výživy pre vaše bábätko.

Čo robiť, keď nemôžete dojčiť?

Predovšetkým neprepadajte panike. Stále ste tým najdôležitejším človekom v živote vášho dieťaťa, ktorý má byť nablízku, aby mohol poskytovať všetku lásku a potrebnú starostlivosť. Navyše máte dnes k dispozícii skvelú pomoc v podobe dojčenského mlieka, ktorého zloženie priamo vychádza z mlieka materského a ktoré obsahuje aj mliečny tuk.
Či tak, či onak, prvých šesť mesiacov života vášho drobčeka utečie ako voda a vy naraz budete v situácii, keď si vaše bábätko už len s materským mliekom nevystačí. Prichádza čas príkrmov. Od tohto času sa u vášho dieťatka začínajú naplno rozvíjať chute. A vy ako rodič máte tú jedinečnú príležitosť byť prvým sprievodcom po úžasnom svete jedla a pitia a taktiež tým správnym vzorom pre zdravé stravovacie návyky.

Slovník zloženie

Mliečny tuk

Kľúčová zložka materského mlieka s vysokým obsahom mastných kyselín. Mliečny tuk je zdrojom energie a vitamínov A, D, E a K. Obsahuje celý rad bioaktívnych látok, ktoré sa vyskytujú najmä v jeho vrchnej vrstve, tzv. lipoproteínovej membráne (MFMG). Spoločnosti Hero sa podarilo vyvinúť unikátnu receptúru s obsahom mliečneho tuku. Ten nájdete vo všetkých našich produktových radoch.

Tuky

Najbohatší zdroj energie a nezastupiteľná zložka bunkových membrán. Tuky sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín a sú dôležité na vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch A, D, E, K. Slúžia ako izolačná vrstva organizmu proti tepelným stratám. Dodávajú strave plnosť a chuť. Z výživového a zdravotného hľadiska by mali v strave tvoriť 25 až 35 % s prevahou rastlinných tukov nad živočíšnymi. Živočíšne tuky obsahujú väčšinou vyšší podiel nasýtených mastných kyselín a mávajú tuhú konzistenciu. Rastlinné tuky majú vyšší podiel mono- a polynenasýtených mastných kyselín. Označujú sa ako oleje a sú tekuté.

Zdroje: Plnotučné mlieko a mliečne výrobky, tučné mäso, rastlinné a živočíšne tuky, materské mlieko.

 

Opýtajte sa nás

Neváhajte sa našich špecialistov opýtať na čokoľvek z oblasti výživy a stravovania. Radi vám odpovieme hneď ako to bude možné.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky