Všetko o materskom mlieku

Materské mlieko obsahuje stovky prospešných látok. Je špecifické len pre človeka a je úplne iné než mlieko zvierat. Je zlatým štandardom, ku ktorému sa snažia priblížiť náhradné dojčenské mlieka.

Všetko o materskom mlieku

Kolostrum (mledzivo)

Tvorí sa prvé dni po pôrode. Má slamovožltú farbu a pre vaše bábätko predstavuje imunologickú bombu. Chráni ho po narodení pred vplyvmi okolia a pomáha k správnemu osídľovaniu črevného traktu dieťaťa. Má veľmi málo solí a zároveň chráni nezrelé obličky novonarodeného dieťaťa.

Zlaté mlieko

V priebehu dvoch popôrodných týždňov sa kolostrum mení na zrelé mlieko, ktoré je bohaté na tuky, v porovnaní s ostatnými cicavcami však oveľa chudobnejšie na soli a bielkoviny. Predstavuje nielen komplexnú výživu pre dieťa, ale obsahuje látky, ktoré pomáhajú osídľovať črevo, zvyšovať obranyschopnosť dieťaťa proti baktériám aj vírusom a pomáhajú mu optimálne vstrebávať a tráviť dodané živiny.

Predné mlieko

Vylučuje sa z pŕs na začiatku dojčenia. Bohaté je na mliečny cukor (laktózu) a vodu. Dojčaťu uhasí smäd a rýchlo ho zasýti. Na druhej strane, dieťaťu po ňom aj rýchlejšie vyhladne. U citlivých dojčiat, najmä chlapčekov s dojčenskou kolikou, môže kŕmenie iba predným mliekom podporiť nafukovanie a bolenie bruška.

Zadné mlieko

Uvoľňuje sa na konci dojčenia. Je hustejšie, biele, bohaté na tuky a veľmi dôležité z hľadiska energie. Dieťa je po ňom zasýtené na dlhší čas a ďalšie jedlo vyžaduje neskôr. Nie je vhodné dojčiť veľmi krátko z oboch pŕs, ale oveľa lepšie je jeden prsník vyprázdniť úplne (10 až 15 min.) a za optimálnych podmienok pri jednom dojčení dojčiť iba z jedného prsníka.

Materské mlieko obsahuje veľké množstvo oligosacharidov, ktoré slúžia ako rastový substrát pre rast bifidobaktérií, ktoré dokážu zamedziť rastu nežiaducich baktérií v čreve a majú zásadný vplyv na imunitu dieťaťa. A ďalej taktiež nukleotidy, čo sú látky, ktoré sa podieľajú na stavbe všetkých buniek a prispievajú k správnemu fungovaniu čreva, pečene a imunitného systému. Ženské mlieko obsahuje taktiež celý rad hormónov, najmä potom rastový, hormón štítnej žľazy, nadobličiek, prištítnych teliesok, ale taktiež pohlavné hormóny a rastové a regulačné faktory. Jedinečne sa tak podieľa na metabolických procesoch v organizme novorodenca.

Zázračné LCP tuky

Najvariabilnejšou zložkou materského mlieka je tuk. Jeho zloženie sa mení v priebehu celého dňa, ale aj v priebehu samotného dojčenia. Zadné mlieko obsahuje niekoľkonásobne viac tuku než mlieko predné. Obsahuje aj tzv. LCP tuky (nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom), ktoré sú nevyhnutné pre vývoj mozgu a očnej sietnice. Vedecké štúdie z posledných rokov pritom jasne poukazujú na väzbu medzi prítomnosťou LCP tukov, najmä potom omega-3 nenasýtených mastných kyselín DHA a ARA, vo výžive dojčiat a pozitívnym vplyvom na vývoj obranyschopnosti aj inteligencie dieťaťa.

Sprievodca dojčením

Získejte praktického průvodce jednoho z nejdůležitějších období každé maminky.

Gratulujeme!

Brzy už se o kojení a jednom z vůbec nejdůležitějších období každé ženy dozvíte vše podstatné.

Chyba

Formulár sa z nejakého dôvodu nepodarilo spracovať.

Slovník zloženie

Mliečny tuk

Kľúčová zložka materského mlieka s vysokým obsahom mastných kyselín. Mliečny tuk je zdrojom energie a vitamínov A, D, E a K. Obsahuje celý rad bioaktívnych látok, ktoré sa vyskytujú najmä v jeho vrchnej vrstve, tzv. lipoproteínovej membráne (MFMG). Spoločnosti Hero sa podarilo vyvinúť unikátnu receptúru s obsahom mliečneho tuku. Ten nájdete vo všetkých našich produktových radoch.

Vitamín K

Podporuje krvnú zrážavosť a predchádza vnútornému krvácaniu. Zúčastňuje sa aj na metabolizme vápnika a je tak dôležitý pre tvorbu kostí a ich metabolizmus. V organizme je produkovaný baktériami tráviaceho traktu. Je však uchovávaný v malom množstve a bez pravidelného denného príjmu dochádza k jeho rýchlemu vyčerpaniu. Materské mlieko má relatívne nízky obsah vitamínu K, preto je potrebné ho dojčatám doplňovať.

Zdroj: Sója, hovädzia pečeň, zelený čaj, zelené rastliny, kapusta, špenát, karfiol, strukoviny, pečeň.

Opýtajte sa nás

Neváhajte sa našich špecialistov opýtať na čokoľvek z oblasti výživy a stravovania. Radi vám odpovieme hneď ako to bude možné. Ďakujeme.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky