Výživa detí od 1 do 3 rokov
Batoľa je dieťa vo veku od 1 do 3 rokov. Stravu podávajte v piatich denných dávkach. V tomto období sa zloženie stravy podobá strave dospelých s postupným zaraďovaním jednotlivých potravín. Formujú sa aj stravovacie návyky. Preto dbajte na dodržiavanie zásad zdravej výživy i stolovania.

Strava má byť pestrá, energeticky bohatá, chutná, rozmanitá a výživná. Mala by obsahovať aspoň 300 – 500 ml plnotučného mlieka (napr. Sunar) a ďalšie dve porcie mliečnych výrobkov, či už v kombinácii s cereáliami, alebo ovocím. Batoľa už prekonalo obdobie prudkého rastu a aj jeho chuť k jedlu je v porovnaní s dojčaťom menšia. Dôležité je klásť dôraz na vzhľad jedla a pripravovať „farebné“, vkusné menu s použitím rôznych druhov ovocia a zeleniny. Zapojte dieťa do prípravy jedla.
Mäso podávajte denne, obvykle na obed a občas navyše aj v kombinácii s pečivom na desiatu či večeru. Dvakrát týždenne zaraďujte do jedálneho lístka vajce, aspoň raz týždenne ryby. Nesmie sa zabúdať ani na strukoviny, ktoré sú zdrojom rastlinných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.
Tekutiny dodávajte vo forme vody, čaju, čiastočne ovocných štiav. Aj v tomto období je vhodné pokračovať v podávaní náhradnej mliečnej výživy (Sunar premium 3). Vďaka obsahu vitamínu D, fosforu a vápnika podporuje zdravý vývoj kostí i zúbkov.
Upozornenie: Do stravy batoľaťa nepatria údeniny, slané pochutiny, skôr výnimočne párky. Podávaná šunka by mala byť s čo najnižším obsahom soli.
Vzor jedálneho lístka batoľaťa
Raňajky pečivo s margarínom či maslom, syr, šunka alebo zelenina + 150 ml Sunar premium 3
Desiata jogurt s cereáliami alebo ovocím + voda alebo 125 ml ovocnej šťavy + sušienky Sunárek
Obed mäso so zemiakom či ryžou, kompót alebo šalát + 125 ml čaju Sunárek
Olovrant pečivo s maslom, nátierkou, syrom + 125 ml Sunar premium 3
Večera obilná, zemiaková alebo zeleninová polievka alebo cestoviny s mäsom, vajíčkom alebo syrom + 125 ml Sunar premium 3
Prečo je mlieko pre batoľatá dôležité?
Vo veku 1 až 3 rokov by dieťa malo vypiť denne 300 – 500 ml mlieka, t. j. dva poháre. Mlieko dodáva najmä vápnik pre stavbu kostí a zubov. Denná potreba vápnika batoľaťa je 500 mg. 70 % vápnika zo stravy pochádza z mlieka a 20 % z mliečnych výrobkov (jogurty, syry, tvaroh). Dostupnosť vápnika z mlieka je niekoľkonásobne vyššia než z cereálií, strukovín a zo sóje. Mlieko je zdrojom plnohodnotných bielkovín a zdrojom tuku na zabezpečenie zdravého vývoja a rastu. Do 2 až 3 rokov podávajte deťom výhradne plnotučné mlieko. Pre tento vek sú úplne nevhodné nízkotučné mlieka. Výnimkou sú deti s obezitou, vysokým cholesterolom alebo z rodín s vysokým cholesterolom či s vysokým rizikom ochorenia srdca a ciev. V týchto prípadoch je potrebné poradiť sa s pediatrom. V posledných rokoch sa do popredia v mliečnej výžive batoliat dostávajú priemyselne vyrábané mlieka pre batoľatá. Najmä deti, ktoré nie sú veľkými jedákmi a zároveň pijú veľa mlieka alebo odmietajú mäso, by mali priemyselne vyrábanú mliečnu výživu pre batoľatá piť. Obsah bielkovín v neupravenom kravskom mlieku je vyšší než v mliekach pre batoľatá. Na kravské mlieko nie sú kladené také prísne kritériá ako na mliečnu výživu pre deti.
Neupravenému kravskému mlieku chýba:
- esenciálne mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina α‑linolénová)
- dostatočný obsah železa, následkom nízkeho obsahu môže dôjsť k postupnému rozvoju chudokrvnosti (zníženie krvotvorby)
- kontrolované hladiny jódu
- dostatočné hladiny väčšiny vitamínov, najmä vitamínov C a B12
Od dvoch rokov dochádza k ďalším zmenám
Batoľa po 2. roku života už rastie pomalšie než dojča. Potreba jedla je teda relatívne menšia, až sa vám niekedy môže zdať, že dieťa naraz neje. Navyše je to obdobie, keď svoj názor na jedlo už dieťa prejaví úplne jednoznačne a môže sa objavovať aj pre tento vek prirodzené odmietanie (negativizmus), keď dieťa do jedla nútime. Veľmi dôležité však je zabezpečiť mu aj v tomto veku najmä kvalitu, t. j. menšie porcie kvalitného jedla. Dostatok vápnika zabezpečí dostatok mliečnych produktov, železo a plnohodnotné bielkoviny získa napríklad z mäsa.
Dostatok vlákniny a vitamínov v zodpovedajúcom množstve zaistí ovocie a zelenina. Batoľa preferuje sladkú chuť. Nepodľahnite ale jeho požiadavkám na úkor ostatných jedál. Najmä sladké džúsy medzi jedlami môžu jeho chuť k jedlu ešte znížiť. Strava má byť pestrá, nápaditá, 5× denne, s rešpektovaním zásady 300 – 500 ml mlieka každý deň. Dieťa rado je samo, ale stále platí, že mu neponúkame tvrdé kúsky ako oriešky a pukance. Sunar ponúka mliečnu výživu tiež pre deti od 2 rokov, mlieko Sunar complex 4, ktoré dodáva kontrolovanú hladinu vitamínov, stopových prvkov a vlákninu navyše.
Nevhodné stravovacie návyky
- Solenie potravín deťom sa neodporúča pre nadmerné zaťažovanie obličiek a následné riziko vysokého krvného tlaku.
- Prisladzovanie potravín predstavuje veľkú „potravinovú pascu“. Deti si zvyknú na chuť sladkého a budú ju v ďalšom živote vyžadovať. Navyše rafinovaný cukor negatívne ovplyvňuje vstrebávanie vápnika a ostatných minerálnych látok a ďalšou jeho obeťou sú detské zúbky.
- Maškrty typu hranolčekov, čipsov a hamburgerov dieťaťu dodávajú nadmerné množstvo soli a energiu vo forme nežiaducich nasýtených tukov. Vznikajú potravinové návyky, ktoré už nemožno odstrániť. Nadmerné a pravidelné pojedanie takých maškŕt vedie k následnej obezite.
- Rizikové pre deti vo veku batoľaťa je aj pojedanie malých tvrdých kúskov. Nedostatočná koordinácia pri prehĺtaní a neustály pohyb dieťaťa predstavujú riziko vdýchnutia potravy. Preto sa deťom neodporúča jesť búrske oriešky, kúsky orechov, pukance a pod.
- Je potrebné ešte menovať „mýtus“ o užitočnosti 100 % džúsov. Dojčatá a batoľatá by nemali namiesto vody konzumovať džúsy v koncentrovanej forme. Vysokým obsahom cukrov falošne zasýtia a vedú k neprospievaniu alebo sú naopak zdrojom prázdnej energie a môžu viesť k detskej obezite.
- Jedálny lístok batoliat má byť podstatne pestrejší, dieťaťu podávajte rôzne druhy ovocia a zeleniny. Je preukázané, že druh stravy, ktorú si dieťa v tomto veku osvojí, bude vyhľadávať aj v neskoršom veku. Jednostranná, málo rozmanitá strava môže byť aj zdrojom nedostatočného prísunu niektorých živín.
- Dôležité je tiež dbať na správne stolovanie a stravovacie návyky. Strava má byť nielen pestrá, ale tiež pre dieťa zaujímavo upravená, farebná a najmä chutná.
Vedieme batoľa k jedeniu za stolom, v detskej stoličke, nie „za pochodu“. Učíme ich jesť jedlo ako rituál, ako chod podávaný v určitom čase, a ak je to možné, využijeme aj možnosti rodinného obeda alebo večere ako vzoru pre budúce stravovacie návyky.
Chyba
Formulár sa z nejakého dôvodu nepodarilo spracovať.