Chránené heslom: Začíname s príkrmami alebo od materského mlieka k jedlu

Obsah je chránený heslom. Pre zobrazenie zadajte vaše heslo:

Začíname s príkrmami alebo od materského mlieka k jedlu

Sunar jedálniček

Získejte jídelníček plný užitečných výživových rad, receptů a dobrot.

Ďakujeme!

Teraz sa môžete tešiť na cenné rady a informácie, ktoré vám pomôžu s jedálničkom pre vaše najmenšie

Chyba

Formulár sa z nejakého dôvodu nepodarilo spracovať.

Slovník zloženie

Cukry

Ako cukry sú označované jednoduché sacharidy, ktoré majú vo svojej molekule jeden alebo dva monosacharidy. Sú rýchlym zdrojom energie. V strave by sa mali nachádzať v menšom množstve, keďže ich nadmerná konzumácia môže viesť k rozvoju obezity. Nadmerná konzumácia cukru takisto spôsobuje vyššiu kazivosť zubov. Medzi jednoduché sacharidy sa radí glukóza, fruktóza (ovocný cukor), sacharóza (repný alebo trstinový cukor), laktóza (mliečny cukor).

Zdroje: Všetky potraviny s obsahom cukru a sladené nápoje; medzi zdravšie potraviny so sladkou chuťou patrí ovocie s obsahom fruktózy alebo mlieko s obsahom laktózy.Cukr

Tuky

Najbohatší zdroj energie a nezastupiteľná zložka bunkových membrán. Tuky sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín a sú dôležité na vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch A, D, E, K. Slúžia ako izolačná vrstva organizmu proti tepelným stratám. Dodávajú strave plnosť a chuť. Z výživového a zdravotného hľadiska by mali v strave tvoriť 25 až 35 % s prevahou rastlinných tukov nad živočíšnymi. Živočíšne tuky obsahujú väčšinou vyšší podiel nasýtených mastných kyselín a mávajú tuhú konzistenciu. Rastlinné tuky majú vyšší podiel mono- a polynenasýtených mastných kyselín. Označujú sa ako oleje a sú tekuté.

Zdroje: Plnotučné mlieko a mliečne výrobky, tučné mäso, rastlinné a živočíšne tuky, materské mlieko.

 

Opýtajte sa nás

Neváhajte sa našich špecialistov opýtať na čokoľvek z oblasti výživy a stravovania. Radi vám odpovieme hneď ako to bude možné.

Chráněno službou reCAPTCHA | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky