Správná výživa v těhotenství
Správna výživa v tehotenstve
Strava v tehotenstve má priamy vplyv na vývoj plodu. Preto je na mieste dbať v tehotenstve, viac než kedykoľvek, na dodržiavanie zdravej životosprávy. Nebudete tak prispievať iba svojmu bábätku, ale aj sama sebe.
Tehotenstvo
3 minúty

Prečo je v tehotenstve taká dôležitá zdravá životospráva?
Je to tak preto, že všetky orgány, kosti, svalstvo aj obehový systém vášho bábätka sa vyvíja v podstate od samotného začiatku tehotenstva. Postupný rast a vývoj bábätka vyžaduje pravidelný a veľký prísun energie aj živín. Preto je najmä v tomto období také dôležité dbať na zdravý a pestrý jedálniček aj dostatočný pitný režim.

Je potrebné jesť v tehotenstve dvakrát viac, keď ním vlastne za dvoch?
Nie, to skutočne nie je nutné. V skutočnosti sa energetická náročnosť vášho organizmu v tehotenstve zvýši zhruba o 15 %. Aj preto na sebe môžete sledovať väčšiu chuť do jedla, a to cez všetky žalúdočné nevoľnosti, ku ktorým môže v tehotenstve dochádzať.

Mám v tehotenstve zmeniť svoje stravovacie návyky?
Nemusíte sa hneď uchyľovať k dramatickým zmenám. Dôležité je, aby vaša strava obsahovala potrebné živiny, tj vitamíny a minerálne látky. Najmä potom kyselinu listovú, vitamín D, vápnik, železo a Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Správná výživa v těhotenství

Prečo je pre mňa kyselina listová taká dôležitá?
Kyselina listová znižuje riziko vrodených chýb a prispieva k rastu embryonálnych tkanív počas tehotenstva. Pri jej nedostatku sa častejšie vyskytujú potraty, defekty centrálneho nervového systému či rázštepové chyby nervového systému. Za normálneho stavu získavame dostatok kyseliny listovej prirodzenou cestou z potravy, predovšetkým z celozrnných obilných výrobkov, zelenej zeleniny a pečene. V tehotenstve si ale telo hovorí o jej extra prísun. Preto sa odporúča užívať ju vo forme potravinového doplnku už od 12. týždňa tehotenstva.

Ako je to s prospešnosťou vitamínu D?
V tehotenstve si vaše telo hovorí o zvýšený príjem vitamínu D, pretože sa významne podieľa na tvorbe kostí bábätka. Pomáha tiež organizmu lepšie získavať vápnik zo stravy, a vápnik má ako známe aj zásadný vplyv na tvorbu kostí. Výskumy dokonca preukázali, že dostatočný príjem vitamínu D znižuje u nastávajúcich mamičiek riziko vzniku tehotenskej cukrovky. Prirodzeným zdrojom vitamínu D je pre náš organizmus dostatok slnečného svitu, tučné rybie mäso, mäso všeobecne, vajcia a maslo. Ako odporúčaná dávka vitamínu D v tehotenstve sa uvádza 15 mg denne.

Platí, že vyvážená, pestrá a zdravá strava je tým pravým kľúčom na to, aby mal náš organizmus dostatok všetkých potrebných živín.

Čo si to od nás vyžaduje?

  • Každodennú konzumáciu rôznych druhov ovocia a zeleniny.
     
  • Pravidelnú konzumáciu rybieho mäsa, v prípade tučných rýb potom maximálne 2x týždenne.
     
  • Dávať prednosť celozrnným produktom.
     
  • Obmedziť príjem nasýtených mastných kyselín v strave a čo najviac ich nahradiť polynenasýtenými (Omega-3 a Omega-6). Ďalej do stravy zaradiť nepražené orechy a semienky a strukoviny (napr. fazuľa, hrášok).
     
  • Pokiaľ nie je možné zabezpečiť pestrú stravu, je možné potrebné vitamíny a minerálne látky vrátane ostatných živín doplniť obohateným mliečnym nápojom Sunar Gravimilk.